3,2 millioner fra Sparebankstiftelsen til å videreutvikle grønne klasserom og skolehager i Asker

Asker kommune jubler over støtte fra Sparebankstiftelsen til grønne klasserom og skolehager. Satsingen vil gå til kompetanseutvikling for ansatte i barnehager og skoler. I tillegg skal pengene brukes til utstyr.

Sparebankstiftelsen gir Asker kommune 3,2 millioner for perioden 2024-2027.   

- Dette er gledelige nyheter! Asker kommune forpliktet seg til FNs bærekraftsmål allerede i 2016. Grønne klasserom og skolehager er bærekraftig utvikling og læring i praksis. Prosjektet skaper nysgjerrighet og lærelyst for naturen og bidrar til en mer variert og inkluderende skolehverdag, sier ordfører Lene Conradi.  

Hva er grønne klasserom og skolehager?  

Grønne klasserom og skolehager kommer i alle størrelser og fasonger. Det kan være en fysisk skolehage, eller vekstprosjekter i klasserommet, et par pallekarmer eller et drivhus. Grønne klasserom og skolehager bidrar til utforskende og tverrfaglig undervisning i mange fag. Eller som vi i prosjektet liker å si det: "Et sted der planter spirer, kunnskap vokser og mestringsfølelsen gror!", sier skolehagepedagog Eirill Olafsen Steen. 
 
– Vi ser at satsingen bidrar til skaperglede og engasjement både for elever og lærere. Gjennom to år har vi etablert et solid nettverk av ansatte som bruker naturen og dyrking i det pedagogiske arbeidet, og som jevnlig møtes for å dele erfaringer og inspirere hverandre. I tillegg tilbyr vi Grønne småkurs. Her varierer temaene og i år skal vi blant annet holde kurs i Den fantastiske meitemarken og Samplanting og økologisk dyrking. Vi er takknemlig for at Sparebankstiftelsen gjør det mulig å videreutvikle og forsterke det gode arbeidet de ansatte i skolene gjør, sier Mari Ugland Grønstøl, koordinator for bærekraftig utvikling oppvekst. 

Dyrkeglede i barnehagen 

Med den siste tildelingen fra Sparebankstiftelsen kan vi nå invitere barnehager med i prosjektet. Satsingen Dyrkeglede i barnehagen innebærer at inntil 14 barnehager per kalenderår får utstyrspakker og veiledning. I tillegg kan ansatte i barnehagene melde seg på Grønne småkurs. Både private og kommunale barnehager kan delta i prosjektet.  

Sammen for å nå målene 

- Det er lett å bli handlingslammet når vi står ovenfor store samfunnsutfordringer som klimaendringer, naturtap, matsikkerhet og økende forskjeller. Grønne klasserom og Dyrkeglede bidrar til å gi barn og unge fremtidshåp. De får bidra med konkrete løsninger og de får delta aktivt i lokalt bærekraftsarbeid. Dette mener vi er avgjørende for å bygge fremtidstro for kommende generasjoner, sier ordfører Lene Conradi.

Arbeidet er et samarbeid med Kunnskapshagen og gjenspeiler visjonen til kommunen på en god måte:

"Asker skal sammen skape et nærere, mer aktivt og bærekraftig samfunn med respekt, raushet og nysgjerrighet". 

Vil du vite mer? 

Sjekk ut Instagram-kontoen til skolehagene.