- Vi utgjør alle Norges beredskap. Derfor må hver av oss sørge for at vi har det vi trenger for å kunne klare oss i en uke. Det kan være vanskelig å se for seg at en krise kan lamme samfunnet, så det er viktig å tenke gjennom hvilke hendelser som kan skje, og være forberedt ved å ha et beredskapslager hjemme, sier ordfører Lene Conradi.
Sikre nødvendige forsyninger for en uke
Egenberedskap handler om å ha det nødvendige utstyret og ressursene tilgjengelig for å kunne håndtere situasjoner som strømbrudd, naturkatastrofer eller andre nødsituasjoner. En viktig del av dette er å etablere et egenberedskapslager hjemme, hvor du har mat, vann og nødvendige forsyninger som varer i minst en uke.
- God egenberedskap betyr trygghet for deg og dine nærmeste. I tillegg bidrar du til at kommunen kan prioritere dem som trenger mest hjelp. Bruk derfor denne uken til å gå gjennom ditt eget lager, og hva du har liggende hjemme, sier Ole Bøklepp, beredskapssjef i Asker kommune.
Se eksempler på hva et beredskapslager hjemme kan inneholde
Finn din beredskapsvenn
Det kan være krevende å planlegge egenberedskap for en uke. Familie, venner og naboer kan hjelpe hverandre og samarbeide om gode løsninger.
- Det kan være nyttig å ha en "beredskapsvenn" - en person i nærheten som du kan stole på, og som kan hjelpe deg og din familie i krisesituasjoner. Dette kan være en nabo, venn eller slektning, sier Bøklepp.
Om Egenberedskapsuka
Asker kommune er del av den nasjonale egenberedskapsuka i regi Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Egenberedskapsuka arrangeres av DSB i samarbeid med kommuner over hele landet.
I mai 2024 ble rådene om egenberedskap oppdatert. Den største endringen er at anbefalt varighet på egenberedskapen øker fra minst tre dager til én uke.