Holmsbukunstner 2024: Gunvor Nervold Antonsen

Gunvor Nervold Antonsen har skapt to nye stedsspesifikke skulpturer til tunet på Støa med tittelen «Lyset i din kropp» (2024). De to oppreiste skulpturene ved den fredete eika er fra serien «De fleksible» (2023).

Bilde av kunsteren sammen med to av verkene hennes
Kunstner Gunvor Nervold Antonsen sittende på en av skulpturene "Lyset i din kropp" på Støa i Holmsbu. Foto: Vibeke Hermanrud

Siden våren 2024 har Gunvor Nervold Antonsen besøkt Holmsbu og satt seg inn i kunstnerkolonien og de kunsthistoriske røttene til stedet. Gjennom denne prosessen har kunstner skapt de to liggende skulpturene «Lyset i din kropp» på Støa, som handler om tilstedeværelse, samspillet med naturen, om å fange tiden og lyset. Her gestalter hun kjærligheten som den tidligere kunstnerkolonien hadde til stedet, arbeidet og de kunstneriske prosessene. Samtidig har hun forsøkt å lage et speil mellom menneskets kjærlighetsforhold og de kunstnerisk prosesser, at dette er to former for kjærlighet som påvirker hverandre.

De monumentale skulpturene i gran og poppel har et rått og grovskårent formspråk, men de har samtidig et nærvær og mykhet hvor du inviteres til å omfavnes av - eller til å omfavne dem. Med sine tydelige sår og sprekker, sier skulpturene noe om menneskets sårbarhet, dets evne til å elske, heles og til å strekke seg og tilpasse seg. Skulpturene er utført i samarbeid med Erik Pettersen.

Utsnitt av skulptur Gunvor Eika

Naturmangfoldskulpturer

Kunstverkene er anses å være midlertidige, uten at det gjøres noen inngrep i naturen som bygging av fundamenter. Skulpturene vil over tid tilbakeføres naturen på en naturlig måte. Vi kan kalle skulpturene for ”naturmangfoldskulpturer” - noe som eksisterer, men forsvinner over tid, blekes av tiden, og bli et levested for innsekter, sopp og det biologiske mangfoldet på Holmsbu.

Om oppdraget

De fire skulpturene er kjøpt inn på oppdrag av Asker kommunes kunstordning. Dette ble markert 14. september som del av Holmsbusymposiet 2024, hvor Nervold Antonsens var invitert til å være årets Holmsbukunstner 2024. Gjennom en slik midlertidighet kunstintervensjon ønsker Kunstordningen med dette prosjektet å utvide mulighetsrommet for kunst i offentlige rom.


Om kunstneren

Gunvor Nervold Antonsen (f. 1974) bor og arbeider i Rollag i Numedal. Hun arbeider i et spekter av materialer og forener tekstilmontasje, treskulptur, maleri, lyd, tekst og historiske objekter i materielle og romlige komposisjoner. I et eksperimentelt og ekspressivt språk tar hun opp tematikker knyttet til tverrfaglig forståelse av samfunn, eksistens og identitet, hvor hun stiller spørsmål ved samfunnets ensretting av verdivalg, livsrytmer og individer.

Nervold Antonsen er utdannet ved Kunsthøgskolen i Bergen. Arbeidene hennes er vist ved Kunstnernes hus, Trondheim kunstmuseum, Kunstnerforbundet, Kunsthall Stavanger, Lillehammer Kunstmuseum, Vigelandsmuseet, Bomuldsfabriken Kunsthall, m.fl. Hun har hatt en rekke kunstoppdrag i offentlige rom, og er innkjøpt til private og offentlige samlinger, som KODE, Nasjonalmuseet, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum, Norges Bank, og Utenriksdepartementet.