Opplevelseskart i Asker kommune

Vi står foran vår andre sommer som en ny og større kommune – og vår andre sommer med pandemien som premissleverandør for aktiviteter og planer, også for den kommende ferien.

Vi er mange som heller ikke til vanlig reiser så mye og så langt, men det at vi det siste drøye året har måttet holde oss mer lokalt, har nok gjort oss alle ekstra oppmerksomme på, og takknemlige for, mulighetene vi har rundt oss der vi bor.

Askers lange kystlinje og varierte områder med skog og mark, gjør kommunen vår til et fantastisk frilufts- og rekreasjonsområde. Kombinasjonen av øyer, bukter, svaberg, strender og båthavner tiltrekker seg både lokale og mer langveisfarende. Kyststien er et godt utgangspunkt for fine turer langs fjorden i sommerhalvåret, mens marka frister med milevis av merkede stier både sommer og vinter. Enten vi går langt eller helst finner et hyggelig sted å slå oss ned etter noen hundre meter, gir naturen oss noe helt spesielt.

Kartet viser også tydelig tettsteder og plasser, som alle har noe unikt å by på; gallerier, kirker, kulturminner og kulturhistorie, handels- og næringsliv med utsalgssteder, kafeer og restauranter som tilbyr alt fra middelhavsstemning til tradisjonell lokal mat og spesialiteter. Tilbudet er stort for dem som liker aktivitet – og det er mange muligheter for å nyte rolige dager, enten man foretrekker natur eller livlige sentrumsområder som omgivelse.

Opplevelseskartet på disse sidene er ment som en inspirasjon til å bruke og bli kjent med vår egen kommune. Men kartet er ikke uttømmende! Bak og mellom markørene ligger det mye mer og venter for den nysgjerrige. Selv setter jeg utrolig stor pris på variasjonen Asker gir oss – men kanskje tar jeg likevel sommerbåten ut av kommunen en gang eller to i løpet av ferien.

God fornøyelse!

Lene Conradi
Ordfører i Asker

 

Kortreist mat

Vi har over 100 gårdsbruk i Asker, og flere av dem produserer kortreist mat av ypperlig kvalitet. Ferskt kjøtt av gris, lam, hjort eller kalv, syltetøy, saft samt økologiske grønnsaker og frukt er blant produktene du finner. Du kan også få ferske bakervarer hos flere av gårdsutsalgene.

Ut på tur

Semsvannet rundt er kanskje Askers mest besøkte turløype. Vannet er også inngangen til Vestmarka med fantastiske turmuligheter. Hele Asker er et eldorado for turgåere, og kan by på turer for både småbarnsfamilier og erfarne turentusiaster.

Populært båttilbud

Med Ruter kan du besøke flere spennende steder i sommer. Rute B21 går fra Aker Brygge til Son via Filtvet. B22-båten går mellom Aker Brygge og Drøbak, via Vollen og Slemmestad. Sjekk rutetabellen og husk å overholde gjeldende smittevernregler.

Tettsteder med yrende liv

I Asker sentrum finner du det meste innen kort avstand. Kikker du deg rundt, vil du få øye på gatekunst, spennende arkitektur og til og med en pyramide som gjenspeiler Askers geologiske historie. Asker har flere koselige tettsteder med sin unike identitet. Ta gjerne en tur til Tofte, Vollen eller Sætre og bli kjent med hele storkommunen.

Strandperler

Askers lange kystlinje byr på noen av Oslofjordens aller fineste strender, fra Skjæra og Høvikvollen til Sjøstrand og Hvalstrand med sitt ikoniske stupetårn. I Asker finner du også flere strender med utmerkelsen «Blått Flagg».

Klatring

Hyggen er et lite eldorado for utendørsklatring. Flere av feltene har enkel adkomst og ligger vestvendt med ettermiddagssol og utsikt over Drammensfjorden. I tillegg til Hyggen finner du flotte klatremuligheter blant annet i Vardåsen samt på Klokkarstua og Tofte.

Kiternes paradis

Verket, like ved Svelvikstrømmen, har blitt kiternes paradis på Østlandet. Her er det langgrunt flere steder, noe som gjør bukta til en fin spot også for nybegynnere. Det er godt med plass både til vanns og på land.

Filtvet fyr

Visste du at Filtvet fyr fortsatt er i drift og hjelper skipstrafikken å forsere den trange innseilingen til Oslofjorden? Ved siden av kunst i fyrvokterens leilighet og spektakulær utsikt, kan besøkende også få en grundig innføring i fyrets historie i fyrmuseet.

Åpne møteplasser

Våre innbyggertorg samler ulike kommunale og ikke-kommunale tilbud. Her kan du spille bridge, låne en bok eller bare ta en kaffekopp sammen med venner. Du kan delta på eksisterende aktiviteter eller bidra med å sette i gang nye. Sjekk hva som skjer på ditt innbyggertorg i sommer.

Kirker

Asker har 14 kirker, og på kartet finner du fire med unik karakter. Asker kirke fra 1879 er bygget på grunnen der gamle Asker kirke fra 1100-tallet hadde stått. Røyken kirke og Hurum kirke er begge middelalderkirker. Holmsbu kirke fra 1887 er nærmest et museum – utsmykket av kunstnerkolonien i Holmsbu.

Oldtidsvei

Asker har to oldtidsveier som binder sammen Drammensfjorden i vest og Oslofjorden i øst. Oldtidsveien fra Spikkestad til Slemmestad er godt merket. Sandstien fra Klokkarstua til Storsand er ikke like godt merket, men turen anbefales om du skal til Stikkvannet og videre til Storsand.

Holtnesdalen

Visste du at det finnes nærmere 20 naturreservater i Asker? Noen kaller Holtnesdalen for Norges vakreste regnskog. Når hvitveisen blomstrer, er naturreservatet ekstra magisk, men også i sommermånedene byr det på vakre naturopplevelser for både små og store eventyrere.

Aktivitetsparker

Det er flere aktivitetsparker i Asker. For å nevne noen finnes det en frisbeepark i Vollen, en aktivitetspark på Hvalstad og en Transmatorn sykkelpark i Heggedal. Ellers er det treningsparker flere steder i kommunen og nærmiljøanlegg ved skolene.

Camping og teltplasser

God service og flott beliggenhet er stikkord for campingferie i Asker. Campingplassene har godt utvalg av overnattingsalternativer enten du kommer med bobil, campingvogn eller trenger å leie en hytte for natten. Glem heller ikke alle de fine telt- og hengekøyeplassene i kommunen.

Kyststien

Den merkede kyststien fra Holmen til Slemmestad kan tas som en sykkeltur eller deles opp i flere fine fotturer. Det er også mulig å gå på umerket sti store deler av veien mellom Gyssestad og Holmen og på Brønnøya. Strekningen Tofte-Holmsbu betegnes av turgåere som «en av Oslofjordens fineste og mest uberørte kyststier».

Kulturarenaer og scener

Asker kulturhus har et variert tilbud, og programmet spenner fra etablerte artister til lokale amatøroppsetninger. Sekkefabrikken i Slemmestad er en suveren arena for scenekunst, arrangementer, konferanser og selskap. Teglen i Spikkestad er et flerbrukshus som har både kirke, kulturhus, kafé og kontorer under samme tak.

Slemmestad

Siloene er selve symbolet på Slemmestad og forteller en viktig historie om Slemmestad som industrisamfunn. Flere av siloene brukes fortsatt til lagring av sement. Her finner du også Slemmestad bibliotek, geologisenter og cementmuseum.

Museum

Om du har lyst til å dra på museum i sommer, har vi flere å by på. Hva med en tur til Asker museum, Dikemark museum, Oslofjordmuseet eller Holmsbu billedgalleri?

Holmsbu

Holmsbu er en populær reisedestinasjon i sommermånedene. Her begynte badelivet å blomstre allerede i 1857. I dag finner nye badegjester veien ikke bare til Holmsbu, men til flere tettsteder langs Askers lange kyst.

 

Ønsker du å vite mer? Sjekk kommunens nettsider eller stikk innom våre innbyggertorg eller turistkontoret i Holmsbu. Ikke minst anbefaler vi en titt i aktivitetskalenderen Hva skjer i Asker, som gir deg oversikt over ulike aktiviteter og opplevelser i Asker.